Rövid történeti áttekintés. Turisztikai látványosságok

Sugásfürdő Sepsiszentgyörgytől 10 kilométerre, a hegyek között fekszik. A fürdőhely autóval könnyen megközelíthető (az ide vezető utat 2012–2013-ban korszerűsítették).

A fürdőhely már a 19. században is a környékbeliek (és nemcsak) célpontja volt, elsősorban borvizei és az itt feltörő, vulkanikus eredetű, gyógyhatással rendelkező gázok miatt. A mofetta (gőzlő – reumatikus bántalmakra hatásos gázkitörés) egy véletlennek köszönheti létét, ugyanis a múlt században egy magyar katonatiszt abban a hitben, hogy aranyat talál, beásott a hegybe. Minekutána nyilvánvalóvá vált, hogy arany nincs, a járaton keresztül gazdag gázmennyiség tört fel, amit azóta is gyógyításra használnak.

Sugásfürdő másik nevezetessége a borvíz. Ezekből több forrás is található, a vizek gyógyászati hatása eltérő. A fürdő felé vezető úton található például Kelet-Európa egyik legvegytisztább forrása, a Csaba-forrás. Földrajzi helyzetéből kifolyólag a fürdőhely levegője igen tiszta, oxigéndús, és nyáron kellemesen hűvös.

A fürdőhely kiemelkedő vonzereje az itt uralkodó csend és nyugalom. Az erdő közvetlen közelsége, a fürdőhely hosszanti elhelyezkedése (egy völgykatlanban fekszik) kedvez mindazoknak, akik harmonikus, természetközeli környezetre vágynak. Visszatérő vendégeink jelentős része épp a csend, a béke, a nyugalom miatt keresi fel évente Sugásfürdőt és panziónkat.

A környező erdők vadakban igen gazdagok, a sípálya tetején napi rendszerességgel lehet látni szarvast, őzet, vaddisznót, néha medvét is (természetesen a vadak megjelenését nem tudjuk befolyásolni, így garanciát sem tudunk vállalni azért, hogy megjelennek, de a tapasztalat azt mutatja, hogy mindennapos látogatók a fürdőhely közelében).

Sugásfürdő igen jó kiindulópont lehet a környék és általában Székelyföld megismeréséhez: rövid, egynapos kirándulások alatt a történelmi Székelyföld nagy része bejárható. Természeti érdekességként említhetjük a torjai Büdös-barlangot, a kovásznai Pokolsárt, a Szent Anna-tavat, a Békási-szorost, a Gyilkos-tavat és még sorolhatnánk. Autóval hozzávetőleg félórányi távolságra van Brassó városa, amely kulturális élményeket és turistalátványosságokat kínál.

Kisebb, gyalogos túrák is szervezhetők (kérésre idegenvezetőt biztosítunk), a turistajelzések viszonylag jól karban vannak tartva a környéken.

Látogasson el hozzánk, élvezze a békét, a csendet és panziónk minden elvárásnak megfelelő szolgáltatásait !